Zuivel

Voor zuivel hoeft niemand dood. Dat is iets dat ik altijd dacht. Een koe krijgt een kalfje, vervolgens kan ze eeuwig melk geven en als de koe te oud is en het kalfje volwassen, kan het kalf haar mooi opvolgen. Ideaal systeem toch? *Vervang koe met elk ander dier waar melk van gedronken wordt, of het nu een geit of een kameel is, het idee blijft hetzelfde.

Maar is dat wel zo? 
Hoe komt het dat een moeder melk geeft? Welk proces is daarvoor nodig? Is de zuivel industrie zo knus en schattig als de reclames ons willen doen vermoeden? Zijn koeien daadwerkelijk zo blij zoals je ze ziet op de verpakkingen én bovenal… Wat gebeurt er met het kalf?

 

 

De Dieren

 

Kalfjes

In de Natuur blijven kalfjes gemiddeld zo’n 7-11 maanden bij hun moeder en net zoals alle zoogdieren hebben ze een hele hechte band met elkaar. Binnen de zuivel industrie worden kalfjes gemiddeld binnen 24 uur weg gehaald bij hun moeder. De kalfjes komen in een iglo terecht waar het, wanneer de zon er op staat, wel tot 50’C kan worden. 70% van de kalfjes wordt geslacht. De rest wordt ook melk koe.

De reden dat kalveren in een iglo terecht komt is omdat ze anders elkaars urine opzuigen. Echt waar. Ze missen het zuigen aan hun moeders uiers en gaan dan aan elkaars … drinken. Na die 8 weken gaan ze naar kleine groepsverblijven.

In Nederland wonen zo’n 1.5 miljoen kalfjes. Meer dan de helft daarvan (800.000) worden vanuit het buitenland geïmporteerd. Omdat de kalveren zo dicht en onnatuurlijk op elkaar leven zijn de horens een probleem. Ze zijn gevaarlijk voor elkaar en voor de mensen die met de kalveren moeten werken. Daarom wordt de hoornhuid beschadigd zodat er geen hoorns op komen. Dit gebeurd doorgaans door de huid dicht te branden. In Nederland moet deze ingrijp verdoofd gebeuren, maar er is geen regel voor het voorkomen van napijn en daar krijgen de kalveren dan ook geen medicatie of pijnstilling voor. 

Om de kwaliteit van het vlees te verhogen worden kalfjes op een ijzerarm dieet gezet. Als gevolg hiervan heeft 3/4 van de kalveren bloedarmoede, maar hè.. Het vlees is wel meer geld waard. Kalveren komen meestal niet buiten en bewegen wordt zoveel mogelijk belet om spier opbouw te voorkomen. Hierdoor blijft het vlees lekker mals.

Na 6 of 7 maanden zijn de kalveren klaar om geslacht te worden. Zij zijn gefokt voor melk productie en niet voor vlees, dus ze worden niet onnatuurlijk dik. Daarom is het economisch niet van belang om ze langer in leven te laten. Kalfsvlees levert veel geld op, maar dat komt voornamelijk door subsidies. 80% van de inkomsten uit de kalverindustrie is afkomstig uit EU subsidies en wordt dus betaald uit jouw en mijn belastinggeld.  

 

De koeien

In Nederland wonen zo’n 2,5 miljoen koeien. Zij krijgen gemiddeld een keer per jaar een kalf om zo de melk productie te stimuleren. Omdat koeien net als mensen pas melk gaan geven nadat zij een kind krijgen en net als mensen 9 maanden zwanger zijn, worden zij bijna non stop in verwachting gehouden. 

100 jaar geleden produceerde een koe zo’n 2500l melk per jaar. Inmiddels is dat getal door selectief fokken meer dan verdrievoudigd! Een koe produceerd nu gemiddeld maarliefst 8000 liter per jaar! Na gemiddeld 24 uur wordt het kalf bij de moeder weggehaald. dat is voor zowel moeder als kind erg traumatiserend. Het komt voor dat koeien nog dagen om hun kalf roepen en huilen. Er zijn meerdere filmpjes op youtube te vinden van moeders die hun kalfjes proberen te beschermen tegen de boer (wat natuurlijk mislukt) en vervolgens proberen achter hun kalf aan te rennen (wat uiteraard ook niet kan). De moeders zijn vervolgens echt troosteloos. Moeder en kind zullen elkaar vanaf dat moment nooit weer zien. Dit proces herhaalt zich elk jaar.

Ben je benieuwd hoe sterk de band is tussen moeder en kind? Bekijk dan eens deze video van de geredde Clarabella die haar kalf kreeg nadat ze op een sanctuary aangekomen was. Nadat ze bevallen was verstopte ze elke dag haar kalf op een andere plek om te voorkomen dat de boer haar kalf opnieuw mee zou nemen zoals in het verleden zo vaak gebeurd was. Gelukkig voor Clarabella was ze inmiddels op een sanctuary en hoefde ze niet meer te vrezen. Zij en haar kalf Valentijn mogen voor altijd samen zijn. 

Er heerst een vrij romantisch beeld rondom melkkoeien. Ze zouden zo mooi in vrijheid leven, buiten in een prachtige weide, maar koeien leven voornamelijk binnen en 35% komt zelfs helemaal niet buiten. Dat levert veel problemen met hun hoeven op. Daarnaast hebben melk koeien vaak last van uier ontstekingen, klauw ontstekingen en overige poot gebreken.

Normaal gesproken worden koeien ongeveer 20 jaar oud. In de zuivelindustrie worden koeien echter letterlijk uitgemolken en na 4-6 jaar levert ze niet meer genoeg melk om het financieel interessant te houden om haar in leven te houden. Ze gaat dan naar de slacht. Dit is dus op een kwart van hun natuurlijke leven. Stel je voor.. Voor ons zou dat betekenen dat ons leven er met 20 jaar al op zou zitten. Op een biologische boerderij mogen koeien soms een paar maanden langer leven, maar ze eindigen in hetzelfde slachthuis.

Doordat melk koeien non stop zwanger gemaakt worden zijn veel koeien ook zwanger op het moment dat ze geslacht worden. T/m 8 maanden zwangerschap mogen koeien geslacht worden. De ongeboren baby wordt uit de buik gesneden en wordt aan zijn/haar lot overgelaten op de slachtvoer totdat het gestorven is. Dit kan tot wel 20 minuten duren.

Het slacht proces gaat als volgt: Koeien krijgen een pin door hun hoofd om ze versuft of hersendood te maken. Een koeienschedel is echter hard en de koeien werken nou ook niet echt bepaald mee aan hun eigen dood. Daarnaast is het verloop wbt personeel in een slachthuis groot, omdat het een zware en traumatiserende baan is. Daardoor zijn er niet echt specialisten. Dit resulteert erin dat een koe vaak alleen maar meer pijn en stress ervaart van de schoten met de pin, dan dat het haar een soort van verlichting brengt. Veel koeien zijn dus nog volledig bij bewustzijn wanneer hun keel doorgesneden wordt en zij doodbloeden.

De papa’s, broers, neefjes, ooms en opa’s,

 

Veruit de meeste mannetjes zijn een restproduct van de zuivel industrie. Zij worden letterlijk als afval gezien. Maar er zijn natuurlijk ook een paar stieren die mogen blijven leven. Er is immers sperma nodig om de koeien elk jaar kunstmatig te insemineren en let me tell you, dat is big business. Een keer een stier aftrekken en zijn sperma aftrekken kan zomaar duizenden euro’s opleveren voor de boer. Het wordt namelijk verdeeld over meerdere buisjes waarmee de koeien in het rape rack (echt ik verzin het niet, dit heet letterlijk het verkrachtings hek) geïnsemineerd worden.

 

Hoe gaat dat proces in zijn werk?

 

De koeien worden ‘hitsig’ gemaakt op elkaar, een nep koe of heel zelden met een echte koe in de buurt (er zijn enkele zeldzame boerderijen die een eigen stier hebben, maar dat is niet gebruikelijk). De stieren worden vervolgens afgetrokken door de boer en het sperma wordt opgevangen in een kokertje. 

 

De stieren leven in kleine hokken dicht bij elkaar tot ze uitgedekt zijn en komen eigenlijk niet buiten. 

 

Op youtube laat boer jan trots zien hoe dit proces in zijn werk gaat. Bekijk de video hieronder.

 

Lees onder de video verder over het milieu en de gezondheidsvoordelen en/of nadelen van zuivel.

 

 

 

Mythes over melk:

  1. Melk is gezond
  2. Het is natuurlijk (geen toevoegingen)
  3. Melk is diervriendelijk
  4. Melk is klimaat vriendelijk

Gezondheid

De meeste mensen denken dat we melk nodig hebben voor onze gezondheid en dan gaat het voornamelijk over calcium. Maar we hebben hier helemaal geen melk voor nodig. Sterker nog, de landen waar de meeste melk gedronken wordt hebben ook het meeste last van botontkalking, botbreuken en osteoporose. Juist datgene waarvan we denken dat melk ons er tegen beschermt.

Hoe komt dat? Door het drinken van zuivel treedt er verzuring op in ons lichaam. Diegenen die wel eens tuinieren weten dat je op verzuurde grond kalk gooit om de bodemkwaliteit te herstellen. Ditzelfde geldt ook voor ons lichaam. Na verzuring gebruikt het lichaam calcium om de zuivel te verwerken. Dus het drinken van melk kost ons calcium uit ons eigen lijf. Per saldo kost het ons meer calcium dan dat het ons oplevert.

Naast een verhoogd risico op osteoporose wordt het drinken van melk en het eten van kaas in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kanker en diabetes. 

Calcium zit ook in veel plantaardige producten. De beste plantaardige bronnen van calcium zijn groene bladgroenten, noten, volkoren producten en verrijkte plantaardige zuivel (dit kan je drinken/eten zonder dat de verzuring optreedt. De calcium uit de plantaardige zuivel wordt dus daadwerkelijk opgenomen in je lijf). 

Milieu

 

Tot slot nog een stukje over het milieu. Want ondanks dat mensen denken dat zuivel een milieuvriendelijk product is, is het allesbehalve dat. De bio-industrie is een grotere bijdrager aan broeikasgassen en daarmee klimaatverandering dan AL het verkeer bij elkaar (inclusief auto’s, vliegtuigen en boten). Vooral vlees, kaas en melk zijn boosdoeners, aangezien koeien methaan uitstoten via hun boeren en scheten. Methaan is wel 32x schadelijker dan CO2.

 

Daarnaast wordt er veel water misbruikt om zuivel te maken. Wist je dat 1 liter melk 1050 liter water kost en 1 kilo kaas maar liefst 5000 liter water? En dat terwijl 1 liter sojamelk nog geen 300 liter water kost.

 

Koeien hebben ook veel voedsel nodig om te blijven leven. Daarom moeten er veel granen en ander krachtvoer verbouwd worden om de koeien te voeren. Dat kost onwijs veel land en dat gaat ten koste van kostbare landbouwgrond waar voeding voor mensen op verbouwd kan worden of waar de natuur weer terug zou kunnen keren. In tegenstelling tot wat veel mensen zijn weides en akkers namelijk helemaal geen mooie stukken natuur. Dit zijn mono culturen waar weinig tot geen leven kan ontstaan itt de rijke wilde bossen die we hebben moeten ruimen om veevoer op te verbouwen. 

 

 

 

Tot slot leidt het houden van vee ook nog eens tot bodemverontreiniging aangezien er veel schadelijke stoffen via de mest de bodem in sijpelen waardoor de bodemkwaliteit achteruit gaat en het steeds moeilijker wordt om gewassen te verbouwen.