Vlees

Een ‘goed’ stuk vlees wordt door veel mensen als gezond beschouwd en als iets dat prima binnen een gezond voedingspatroon én een gezonde wereld past. Maar het eten van dieren is helemaal niet goed voor jouw gezondheid, het milieu en al helemaal niet voor de dieren. Diervriendelijk vlees bestaat niet en ik zal je uitleggen waarom.

De dieren

Alle dieren hebben het recht op een vrij leven, maar wij ontnemen ze dat door ze tegen hun wil in te fokken, op te sluiten, te mishandelen en te slachten. Dieren voelen pijn en emoties en zijn echt niet zo wezenlijk anders dan wij mensen. Daarmee wil ik niet zeggen dat wij precies hetzelfde zijn, maar er is geen wezenlijk verschil tussen de dieren en ons om te kunnen rechtvaardigen in welke mate wij dieren gebruiken, misbruiken en doden en in de tussentijd daarmee ook onze enige leefomgeving, de aarde, vernietigen.

Jaarlijks worden er miljarden landdieren en triljoenen zeedieren vermoord, omdat de mensen hun willen eten of dragen, of wat dan ook. Als veganist kan jij in je eentje al jaarlijks een groot verschil maken voor tienallen van die dieren die niet onnodig op de wereld gezet hoeven te worden om aan de vraag van de consument te voldoen. 

Benieuwd naar jouw impact als veganist? Probeer the vegan calculator eens! 

Duurzaamheid 

Wanneer je overstapt op een veganistische levensstijl of een plantaardig voedingspatroon, dan heeft dat een enorm positief effect op de leefbaarheid van de aarde. De grootste bijdrager aan de opwarming van de aarde en daarmee dus de klimaatcrisis, is de bio-industrie. Daarnaast is de bio-industrie verantwoordelijk voor het vervuilen van water, lucht en de bodemkwaliteit. Ook is de bio-industrie de meest verantwoordelijke partij voor het verlies van bio diversiteit. Tot slot legt de bio-industrie beslag op 83% van de beschikbare landbouwgrond wereldwijd. Dat betekent dat wanneer we stoppen met het eten van dieren, we een gebied ter grootte van het continent Afrika terug kunnen geven aan de natuur. Wat zou dat betekenen voor de klimaatcrisis en het uitsterven van dier- en plantensoorten?

Gezondheid  

Wanneer je dieren eet voor je gezondheid dan heb je echt even een paar wetenschappelijke ontwikkelingen gemist. En dat is je niet aan te rekenen, want de vlees en zuivel lobby doet er alles aan om je te laten geloven dat het eten van dierlijke producten gezond voor je is, maar niets is minder waar. Er is geen een gezondheids technische reden om vlees te blijven eten. Een plantaardig voedingspatroon is geschikt voor iedereen en tijdens elke fase van het leven. Wanneer je meer geïnteresseerd bent in de wetenschappelijke onderbouwing van een plantaardig voedingspatroon en de gezondheid van de mens dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de website van nutritionfacts en om the China study eens te bekijken.