Eieren
Mensen vragen zich vaak af waarom veganisten geen eieren eten.
Eieren zijn toch vegetarisch? Daar hoeven toch geen dieren voor dood? En kippen leggen toch sowieso eieren, dus kunnen we die net zo goed opeten.
Maar hoe zit dat eigenlijk precies?

Waar komen de kippen vandaan?
De kippen worden geboren in een broederij. Bevruchte eieren worden daar heen gebracht om in de broedmachine uit te komen. Normaal gesproken komen kippen na 19-22 dagen uit hun ei, maar omdat het efficiënter is de machine maar 1x te legen, wordt op dag 21 de broedmachine geleegd. De kippen die dan nog niet uit hun ei zijn sterven een langzame dood in het eitje.
Vervolgens worden de kippen gesekst. Dat betekent dat er gekeken wordt na wie er mannelijk en wie vrouwelijk is.
Waar blijven de haantjes?
In de ei-industrie worden wereldwijd 3.2 miljard haantjes jaarlijks gedood. Voor Nederland komt dat neer op 45 miljoen haantjes die vlak na de geboorte gedood worden, omdat haantjes geen economische waarde hebben voor de industrie.
Opfokken
Vervolgens gaan de vrouwtjes (kippen) naar het opfok bedrijf. Daar verblijven ze zo’n 16 weken. Hier krijgen ze ook veel vaccinaties om te kunnen overleven in dit onnatuurlijke leven waar de kippen zo dicht op elkaar leven in zulke smerige omstandigheden. In totaal krijgen ze 20 vaccinaties tegen 14 ziektes.
Pluimvee bedrijf
Na het opfokken gaan de kippen naar het pluimvee bedrijf. Hier gaan ze daadwerkelijk hun eieren leggen. Alle kippen, dus inclusief de vrije uitloop en biologische kippen worden maar 12-14 maanden gebruikt om te leggen. Daarna gaan ze naar de slacht omdat het niet meer rendabel is om ze te houden. Óf ze gaan minder eieren leggen, óf de kwaliteit van de eieren gaan achteruit (ze worden bijvoorbeeld te groot, waardoor ze niet meer in het doosje passen.
Leggen kippen echt wel zoveel eieren?
Van nature leggen kippen echt niet zoveel eieren als zij nu doen. Vroeger gaf het ras kippen dat nu in de eier-industrie gebruikt wordt zo’n 10-15 eieren per jaar.
Laten we zeggen; net wel of net niet 1 ei per maand gemiddeld (hoewel ze ze per nestje legt. Dat komt neer op 2 nestjes per jaar, maar je snapt me).
Kippen zijn door middel van het verlengen van daglicht middels lampen in combinatie met selectief fokken zo doorgefokt dat zij nu zo’n 300+ eieren leggen per jaar. Dat is dus bijna dagelijks!
Dit is een enorme aanslag op hun lichaam. Om deze hoeveelheid eieren te produceren verbruiken de kipjes veel calcium (om bijvoorbeeld de schalen van de eitjes te maken) en dit kost hun het calcium uit hun eigen lijf. Ze spreken namelijk hun eigen voorraad aan. Daarom zie je op den duur veel botbreuken ontstaan bij kippen. Ook ontstaan er veel problemen bij het cloaca (geboortekanaal, waar het ei door gaat), doordat er bijvoorbeeld eieren vast komen te zitten in dit kanaal of dat het binnenste van de kip naar buiten geperst wordt. Allemaal erg onprettig.
Beter leven kippen dan? Of zelfs biologisch?
Hoe zit het dan met beter leven legkippen of biologische kippen.
Deze week postten wij op plantfeest al een fijn artikel over keurmerken waarin we uitlegden wat deze keurmerken betekenen voor de leefomstandigheden van de dieren. Als je hierover meer wilt lezen, klik dan eens op deze link.
Voor legkippen betekent dit bijvoorbeeld het volgende:
De goedkoopste eieren worden gelegd door kippen die met 15 kippen per m2 leven (en waarschijnlijk ook nog eens op elkaar gestapeld). Deze kippen hebben ook geen buitenruimte tot hun beschikking. Scharrelkippen, scharrel vrije uitloop en 1 en 2 sterren beter leven mogen met 9 kippen per m2 leven en 3 sterren beter leven + biologische kippen met 6-7 kippen per m2.
Dat betekent dat de kippen die er het slechtst vanaf zijn met 15p m2 0,07m2 tot hun beschikking hebben, en de kippen die het ‘het beste hebben’, hebben 0,17m2 tot hun beschikking. Dat is natuurlijk niet zo bijzonder veel [lees het sarcasme, want dat is allemaal gewoon behoorlijk ruk]. Daarnaast moeten ze dus onwijs hard werken om de eieren te leggen om economisch aantrekkelijk te blijven. Gemiddeld worden legkippen zo’n 1,5 jaar oud. Daarna worden de gezondheidsproblemen te groot (denk aan de calcium die ze uit haar eigen lijf verbruikt heeft) en de productie van eieren te laag. De kippen gaan dan naar de slacht. De normale levensduur van een kip is zo’n 6-8 jaar.
Het eind
Wanneer de kippen naar de slacht gaan zijn hun lijfjes helemaal op. Door de botontkalking zijn hun botten erg broos. De kippen worden in het donker gevangen, omdat ze dan het kalmst zijn. Ze worden met 3 of 4 in een hand en op de kop (ondersteboven) uit de stal getild en in kratten gepropt. Veel kippen breken hierbij hun vleugels of poten of lopen ander letsel op. Vervolgens zitten ze dus in de plastic kratten gepropt en worden ze op elkaar gestapeld in de vrachtwagen voor het transport. In een krat gaan ongeveer 10-15 leghennen die elk ongeveer 1 A4 de ruimte hebben.
In het slachthuis worden de kippen aan hun poten opgehangen en meestal worden ze langs een geautomatiseerde band gehaald die hun de keel door snijdt. Mocht een kip op dat moment nou net haar kopje op tillen dan mist ze het mes en is ze dus nog volledig bij bewustzijn wanneer ze het kokende water in gaat om de veren en het vuil van haar lijf af te weken. Een gruwelijk eind na een gruwelijk leven.

Kipjes in de achtertuin
Tot slot nog iets over kippen uit de achtertuin.
Waarom zou je die eieren niet eten?
Ten eerste zijn de eieren niet van ons. De kippen hebben de eieren gelegd en hebben ze ook zelf weer nodig. Kippen leggen door selectief fokken te veel eieren. Zo veel dat hun lijf dat niet aan kan. Stel je red een kip van red een legkip.nl en geeft haar een goed leven in je achtertuin dan is zij alsnog gewend om teveel eieren te leggen. Ook al gaat de productie met de tijd gelukkig wel omlaag. Zij heeft de voedingsstoffen van de eieren dus nodig om haar voorraden vitaminen en mineralen weer aan te sterken. Daarom is het verstandig om het eitje te breken en haar de inhoud, zowel als de schil zelf op te laten eten. Dit is wat je mij hierboven ziet doen op de foto. Deze kipjes zijn allemaal gered en krijgen hun eigen eitjes terug gevoerd. Ze vinden dit echt heerlijk. Daarnaast kan je de eieren ook laten liggen zodat er een vol nestje ligt (zo’n 6 eieren). Op die manier wordt de aandrang om eieren te leggen ook wat onderdrukt.
Op deze manier kan de kip zo gezond mogelijk haar leven leven.
Feitjes over kippen:
- Kippen zijn intelligent
- Kippen ‘praten’ al met hun kuikens in het ei
- Kippen zijn empathisch
- Kippen kunnen elkaar voor de gek houden
- Kippen kunnen een emotionele band opbouwen met mensen
- Kippen vertonen emoties als angst, vreugde, verveling, frustratie en vriendschap
- Op een aantal vlakken is het cognitief vermogen van kippen beter ontwikkeld dan dat van honden, katten en zelfs primaten