De Dieren

Hoe kunnen we ethisch verantwoord dieren doden

die wilden blijven leven?

‘Wij kunnen ons niet beroepen op onwetendheid, alleen op onverschilligheid. Wij zijn van de generatie die beter zou moeten weten. Wij waren erbij toen de kritiek losbarstte op de bio-industrie. Dat is een last en een kans. Wij zijn degenen aan wie gevraagd zal worden:
Wat deed jij toen je de waarheid hoorde over het eten van dieren?’ – Jonathan Saffran Foer

zuivel

De zuivelindustrie is een echte grootmacht

En ze leert ons dat we zuivel (koemelk of geitenmelk oid) moeten consumeren voor onze gezondheid. Waarom? Omdat er calcium in zit. Elk jaar worden er naar schatting alleen al 1,5 miljard koeien geslacht voor menselijke consumptie of producten. Dit zijn onwijs lieve en sociale dieren. Zij vormen ook al een band met hun kalf wanneer zij nog zwanger zijn en het kalf in de buik verblijft. En dat terwijl de landen waar de meeste zuivel gedronken wordt ook de hoogste prevalentie bot problemen hebben. Wil je weten hoe dat zit? lees verder!

Vlees

Dieren eten om groot en sterk te worden

Dieren hebben we nodig om gezond en sterk te zijn toch? Proteïne en ijzer, dat haal je toch uit het eten van vlees? Maar is dat wel zo? Jaarlijks sterven er miljarden dieren, omdat wij ze graag op willen eten, maar is dit wel de beste manier voor ons om zo gezond mogelijk te zijn? Zijn er alternatieven? En hoe zit het met alle keurmerken? Beter leven, biologisch, grass fed… Wat betekent het en waar doe je goed aan?

Eieren

Een ei hoort er bij..

Jaarlijks worden naar schatting zo’n 19 miljard kippen geslacht voor hun vlees en de ei productie. En alsof dat nog niet shockerend genoeg is, moest je eens weten onder welke omstandigheden ze ‘groot’ gebracht worden. Het is daadwerkelijk hartverscheurend. Ik leg je hier alles uit over het leven van de leghen en wat een de verschillende keurmerken voor ze betekenen. De meest gestelde vraag die ik krijg is: ‘maar hoe zit het precies met die kipjes die vrij rondscharrelen in de achtertuin?’  Wil je daar meer over weten? Lees snel verder.

Kleding en producten

Zo'n vachtje op de grond staat zo lekker gezellig en een leren broek is duurzaam toch?

Veel dieren worden niet alleen gebruikt voor voedsel, maar ook voor een product dat ze leveren via hun huid of vacht bijvoorbeeld. Ik ga hier in op vragen als: ‘is leer een restproduct’ en ‘moeten schapen altijd geschoren worden’? Ook lees je over dons, zijde, bont en angora.

Vissen

Vissen hebben het meest te lijden

onder onze hebzucht. Ze worden met zulke grote getalen uit de oceaan gevist dat de best beschikbare moderne wetenschap inschat dat voor 2050 de oceanen leeg gevist zijn. Zijn Fish farms de oplossing?

Proefdieren

Dierproeven

worden gedaan voor zowel medische als cosmetische als nog een hele reeks andere doeleinden. Hoe effectief en betrouwbaar zijn deze dierproeven eigenlijk? Kan je dieren vergelijken met mensen? En zijn er (betere) alternatieven beschikbaar voor dierproeven? Hoeveel dieren er gebruikt worden jaarlijks in dierproeven is zeer onduidelijk, maar hoogstwaarschijnlijkt gaat het om honderden miljoenen.