Dames en heren, VEGANUARY is in volle gang! En ik steun jullie graag door wat makkelijke vegan food swaps te geven en te vertellen of vegan vleesopvolgers gezond zijn voor mens en milieu! Daarnaast laat ik je zien waarmee je de bewerkte plantaardige producten kunt vervangen, die (SPOILER ALERT!) doorgaans een stuk gezonder zijn, voor nóg gezondere whole foods plant based producten. Met andere woorden: Volwaardig Plantaardig eten! Kapeesh? 😉

Oké let’s go!

Waarom eten mensen vegen?
Er zijn verschillende redenen, maar gewoonlijk heeft het ofwel met dierenwelzijn, milieu of menselijke gezondheid te maken.

Met een plantaardig voedingspatroon bespaar je ELKE DAG:

1 dierenleven
>4000l water
18 kilo graan
9 kilo CO2
2,8m2 bos

Lijkt me de moeite waard om dieren te vervangen voor planten toch?!

Food swaps

Maar waarvoor vervang je al die dierlijke producten dan? De vegan food swaps heb ik hieronder voor je uitgewerkt <3

  1. Dierlijk vlees vervang je gemakkelijk voor vleesopvolgers of peulvruchten.
  2. Melk kan je vervangen voor plantaardig zuivelopvolgers en als je meer whole foods wilt eten kan je je calcium meer dan prima uit bladgroenten halen of bijvoorbeeld tofu.
  3. Eieren vervang je door ei vervangers. Er zijn verschillende merken op de markt zoals Crack’d, Greenforce of Orgran. Wil je meer whole foods, dan kan je omeletten maken van kikkererwtenmeel of je kan eieren in baksels vervangen met lijnzaad of chia zaad ‘eieren’ (roer dan 1el zaad en 3 el water door elkaar en laat even staan).
  4. Kaas vervang je ofwel door kaas opvolgers of door edelgistvlokken of je kan je eigen gezonde zelfgemaakte vegan kaasjes maken van bijvoorbeeld cashwenoten.

Gezondheid

Zoals je al in de foto kunt zijn bij de nutri scores zijn vegan opvolgers vaak gezonder dan hun dierlijke tegenhangers. Het kan echter nog gezonder, wanneer je voor de whole foods variant gaat.
Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat het overstappen van dierlijke producten naar vegan vervangers de gezondheid ten goede komt.

Wanneer dierlijk vlees vervangen wordt door vleesopvolgers werd het gewicht gezonder (lager), LDL (slecht) cholesterol ging omlaag, daarnaast werd het risico op hart- en vaatziekte sterk verkleint door de afname van TMAO (-> een stofje dat de kans op hart- en vaatziekten vergroot).

Gingen de mensen die eerst vleesvervangers aten weer dierlijk vlees eten, dan zag je vrijwel direct het tegenovergestelde effect.
Let op: het gewicht ging omlaag terwijl de calorie inname GELIJK bleef. Gewicht is dus niet simpel een kwestie van calorie in calorie out.

Naar aanleiding van dit onderzoek kunnen we dus volmondig ‘Ja!’ antwoorden op de vraag of plantaardige vleesopvolgers gezond zijn. Ik zou niemand adviseren een plantaardige cordon bleu te eten voor hun gezondheid, maar in general kom je dus goed weg met de vleesopvolgers.

Wil je hier meer over lezen? Klink dan HIER.

Milieu

Milieu:
Voor het maken van vegan vleesopvolgers wordt tot wel 90% minder water verbruikt,
30-90% minder Co2 uitgestoten
en 80-90% minder bos (waaronder regenwoud) gekapt.

Nogmaals, nóg beter zou natuurlijk zijn om over te stappen op een wfpb voedingspatroon, maar je merkt dat je met een overstap van vlees op vleesopvolgers al enorm goed bezig bent voor zowel je eigen gezondheid als de gezondheid van de aarde.

Meer over de impact van de veehouderij op het milieu vindt je HIER.

Ter illustratie:

Conclusie


In dit blog keken we naar vegan food swaps en behandelden we de vraag of vleesopvolgers gezond zijn voor mens en milieu.
Dierlijke producten vervangen voor ofwel opvolgers ofwel whole foods zijn dus een gezondere keuze dan hun dierlijke tegenhangers te eten, met een voorkeur natuurlijk voor de whole foods producten! Welke food swaps ga jij proberen en naar welke opvolgers kijk jij het meeste uit?
Happy veganuary!!

Bronnen

https://www.researchgate.net/publication/343610794_A_randomized_crossover_trial_on_the_effect_of_plant-based_compared_with_animal-based_meat_on_trimethylamine-N-oxide_and_cardiovascular_disease_risk_factors_in_generally_healthy_adults_Study_With_Appet

https://plantprosperous.com/vegan-calculator/

https://www.cowspiracy.com/facts

https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1

https://www.waterfootprint.org/en/

https://www.scientificamerican.com/article/earth-talks-daily-destruction/

https://vegansnews.com/vegan-brand-beyond-meat-released-impact-report-quantifying-the-environmental-benefits-of-the-beyond-burger-vs-traditional-burger/