Ik deel regelmatig feitjes over de relatie tussen plantaardige voeding en het milieu. Echter, goed voor jezelf, de dieren en de aarde zorgen gaat natuurlijk veel verder dan wat je in je mond stopt! Daarom deel ik nu met jullie een mooi blog over prachtige vegan, natuurlijke, plasticvrije en milieuvriendelijke verzorgingsproducten. Vegan in de badkamer dus! Want zeg nou eerlijk, dat ruikt een stuk lekkerder toch?

Er duiken in Nederland en overal in de wereld gelukkig steeds meer bedrijven op met oog voor een goed milieu en voor dierenwelzijn. Dat is super fijn! Daarnaast is het ook fijn als we er lekker van gaan ruiken en dat je echt blij wordt als je naar het product kijkt. Het oog wil ook wat toch?

Ik mocht verschillende producten testen voor het prachtige bedrijf HappySoaps. Waaronder de mini bath bombs: herbal sweets, de plastic vrije lipbalm én de natuurlijke deodorant met sinaasappel geur.

 

 

happy soaps vegan verzorginsproducten plasticvrij

HappySoaps staat voor 100% natuurlijke, plasticvrije, palmolie vrije, vegan* producten die handgemaakt worden in Nederland. Super heerlijk toch! Er is nog één product in hun lijn dat niet vegan is, dus een kleine disclaimer daar voor: de Happy Handzeep – amandel, tarwe & honing bevat (je raadt het niet!) honing.

Waarom is het belangrijk om na te denken over welke verzorgingsproducten je gebruikt?

Vegan

Ingrediënten

Zoals jullie weten worden er met regelmaat ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruikt in verzorgingsproducten. Je kan daarbij denken aan bijenwas, honing, glycerine (dierlijk vet), collageen (uit vissen), elastin (uit koeien), keratine (uit haar, hoeven en botten van dieren), lanoline (wolvet), retinol (uit wolvet of eieren), zijde, etcetera. De lijst met ‘ingrediënten’ die we uit dieren halen is bijna eindeloos!

Wanneer dieren gebruikt (misbruikt) worden voor economisch gewin kan je er eigenlijk ook wel vanuit gaan dat hun welzijn niet de prioriteit heeft gehad. De dieren hebben een slecht leven, ze worden slecht behandeld en komen gruwelijk tot hun eind. Sommigen zullen zeggen dat de producten die gebruikt worden een ‘restproduct’ van de bio-industrie zijn en dat het zonde is om het weg te gooien. Echter is het zo dat elke manier waarop een ingrediënt verkocht kan worden de waarde van het dier verhoogt, en daardoor de incentive om meer dieren te fokken om geld aan ze te verdienen. 

 

Dierproeven

Gelukkig is het sinds een aantal jaren in Europa in de meeste gevallen verboden om cosmetische producten te testen op dieren. Helaas kunnen er door een maas in de wet toch nog tienduizenden ratten en konijnen als proefdier gebruikt worden in veiligheidstesten. Voor meer informatie hierover kan je kijken op de website van proefdiervrij.nl. Er zijn ook landen op de wereld waar dierproeven in sommige gevallen nog verplicht zijn. Dat betekent dat het voor internationale bedrijven niet echt te zeggen is of ze dierproef vrij zijn. Een voorbeeld van een gebruikte methode bij dierproeven om te testen of een bepaald ingrediënt irritatie in de ogen kan veroorzaken is door het rechtstreeks in het oogzakje van een konijn te spuiten en af te wachten hoe het zal reageren.

Plasticvrij

Plastic productie is echt een heel groot probleem! Plastic vergaat namelijk niet. Dat betekent dat al het plastic dat ooit geproduceerd is, nu nog steeds ergens in de natuur aanwezig is. 

Sinds de grootschalige introductie van plastic na de Tweede Wereldoorlog is er in totaal 8,3 miljard ton geproduceerd. Daarvan is 6,3 miljard ton afval geworden. Van dat afvalplastic werd slechts 9% gerecycled en is 12% verbrand. De resterende 79% kwam terecht op stortplaatsen of in het milieu.

– Quote van Plasticsoupfoundation.org

Oke, dus plastic vergaat niet. Wat plastic wél doet is afbreken tot zeer kleine deeltjes. Die komen overal in terecht. In het water, de grond én de lucht. Deze microplastics zijn soms zelfs onder de microscoop bijna niet te zien. 

Een plasticvrij cosmetica merk is dus een heel erg mooi en nobel streven!

Maar nu naar het belangrijkste deel van dit blog!

Hoe zijn de producten van HappySoaps?!

Want ze mogen dan wel een fijne missie hebben, als het geen fijne producten zijn en ze ruiken niet lekker, dan is er natuurlijk niemand in geïnteresseerd.

Bath Bomb

Om eerlijk te zeggen keek ik het meest uit naar de bath bomb! Die ruiken altijd zoooo onwijs lekker en het is gewoon een feestje om er een los te laten in je bad toch? In dit doosje vol mini’s zitten de geuren: ocean, wild roses, snow musk, ylang ylang, melon, mango, lavender field en chocolat. Als je het doosje pakt dan komt de geur je al tegemoet! Vooral wild roses en snow musk ruik je goed, maar hè dat is vast voor iedereen anders wat jij de overhand vindt hebben. Ik vind beide geuren in ieder geval heerlijk! Alle geuren eigenlijk, behalve chocola. Dat heb ik liever in mijn mond, dan in mijn bad. De balletjes bruisen heerlijk en ook de kinderen zijn mega fan zoals op de foto al te zien is! Ik kreeg ze niet op de foto zonder kinderhandjes.

Lipbalm

Het volgende product waar ik erg naar uitkeek is de lipbalm! Het is namelijk nog steeds erg koud en droog buiten en dat betekent droge lippen en scheuren! Ik probeer het gebruik van lipbalm altijd wel tot een minimum te beperken, omdat ik in het verleden merkte dat hoe meer ik lippenbalsem smeerde, hoe droger (en ook hoe sneller) mijn lippen werden. Dus deze gebruik ik echt alleen wanneer ik écht last heb van de droogte. Het doosje is erg leuk. Er zit een soort schuifdekseltje op, dat een heel stuk makkelijker open te krijgen is dan die irritante metalen dopjes die je erop klikt, haha. Degene die ik heb heeft een vanille smaak en dat vind ik eigenlijk wel heerlijk zwoel op mijn lippen, maar ben je meer fan van een fruitig geurtje dan is er ook een sinaasappel smaak. Ik smeer deze lippenbalsem trouwens ook lekker onder het rode schrale neusje van mijn verkouden dochter.

 

Deodorant

 

Ohhhh en deodorant!! Ik heb er een haat liefde verhouding mee! Van de meeste deodorant krijg ik alleen maar ergere zwoksels, haha… Maar toch wil ik het graag gebruiken, want ja anders ruik je ook niet echt lekker fris! Ik denk dat ik net iets meer zweet dan de gemiddelde vrouw, dus ik vind deodorant wel echt belangrijk. Deze deo van HappySoaps heeft als voordeel dat hij heerlijk ruikt en op mijn huid ook echt verzachtend werkt. Ik hou ervan als een deodorant ook een soort van crème is. Dat is heerlijk na het scheren, want anders gaat mijn huid prikken en irriteren (met als gevolg bultjes en alleen maar meer zweet). In dat opzicht werkt deze deo dus echt wel om zweet tegen te gaan. In mijn geval betekent een rustige huid echt minder zweten. Als ik echter wat inspanning doe zoals werken in de tuin of een lichte workout (bij een zware workout zweet je natuurlijk sowieso) helpt het in mijn geval niet echt tegen het zweten. [Keeping things honest]. Ik heb ook nog geen deo gevonden die dat écht doet, dus dat is geen verrassing. Wat wel fijn is, is dat áls je dan zweet je wel lekker ruikt! De sinaasappel geur is echt goed te ruiken. Niet overheersend, maar wel lekker fris. Daar ben ik dus echt heel blij mee! In de webshop van HappySoaps zijn nog veel meer geuren verkrijgbaar zoals kokos & limoen, sweet rose, eucalyptus & lemongrass en lavendel.

Dit zijn voor nu mijn tips voor jouw vegan en plasticvrije badkamer! Heb jij ook nog specifieke tips of ervaringen die je wilt delen? Ik zie ze heel graag terug in de comments.
Wil je graag meer volwaardig plantaardige en lifestyle gerelateerde tips? Lees dan eens verder op mijn blog