Jaaa!!! De Kinderboekenweek 2020 is net afgerond en stond in het thema ‘en toen’ en aangezien wij allemaal graag willen dat de bio-industrie zo snel mogelijk tot het verleden behoort leek het me leuk om een aantal boekentips op een rijtje te zetten voor jullie spruiten!

Onze kinderen zijn nog relatief klein. Mads wordt over 2 weken 6 (yeah!!), Indy is 4 en Vik is nog maar 2. Voor jonge kinderen is er een perfect boekje over de zuivel industrie, genaamd: ‘De avonturen van Piepmuis, Piepmuis op bezoek bij Anna de koe’.

Piepmuis is echt een prachtig boekje. Niet alleen is hij prachtig vormgegeven, met echt hele mooie tekeningen en prachtige zachte kleuren, het vertelt ook nog eens een prachtig verhaal. Het verhaal van het kleine muisje Piepmuis dat na een heerlijk ontbijtje met zijn mama op bezoek gaat bij Anna de koe. Zou ze haar kalfje al gekregen hebben? Maar Piepmuis doet een vreselijke ontdekking en zet alles op alles om het weer goed te laten komen.

Persoonlijk vind ik dat dit boek in de kast van elke (vegan) peuter, kleuter en jong schoolkind thuis hoort! Het heeft ons al meerdere keren geholpen het gesprek te voeren over zuivel en kaas. Waarom eten wij dat eigenlijk niet, terwijl het voor alle vriendjes en vriendinnetjes, maar ook de volwassenen in onze omgeving, zo normaal is om dat wel te doen?
Het zorgt voor een hoop gespreksstof, maar helpt je kindje ook beter duidelijk te maken, waarom jullie bepaalde keuzes te maken en geeft je kindje de woorden om uit te leggen waarom melk en zuivel misschien helemaal niet zo normaal of diervriendelijk is als gedacht wordt.

Niet onbelangrijk, het boekje sluit af met een heerlijk pannenkoeken recept wat absoluut feest is om te maken met je kleintje!

 

 

 

 

 

 

Vlad Vampier wil geen bloed gaat over een klein vampiertje dat anders is en geen bloed wil drinken. Niet iedereen is daar even blij mee, maar Vlad houdt koppig vast aan zijn ideeën.

Het is een heel mooi prentenboekje én vegetarisch kookboekje voor jouw kleine vampiertjes. Het boekje en de recepten zijn dus niet vegan, maar daar kunnen wij creatieve vegan ouders zelf wel wat aan doen 😉

 

 

 

 

Het koeienparadijs vertelt het verhaal van een aantal van de koeien in koeienrusthuis De Leemweg.
Het vertelt over Claartje, Sjoukje, Bikkel, Deci en Viktoria. Welke verhalen kunnen deze koeien ons vertellen? Dit boekje is voor dierenvrienden van alle leeftijden.

 

Bas, Bob en Bertje zijn drie biggetjes die schoon genoeg hebben van het kleine modderpoeltje op hun boerderij. Ze willen graag de wijde wereld in trekken op zoek naar een beter leven, maar daar stuiten ze ook op vele gevaren en avonturen.

 

 

Animal Rescue is een boekje met prachtige plaatjes over dieren die in vrijheid horen te leven. Het leuke is dat je als kindje zelf het dier mag redden! Het boekje heeft transparante pagina’s en dat geeft een heel mooi visueel effect. Doordat je de pagina omdraait red je het dier uit zijn benarde situatie en geef je hem/haar een prachtig leven in vrijheid. De titel is in het Engels, maar omdat er geen tekst in het boekje staat, maar alleen plaatjes maakt dat niets uit. Needless to say dat ik dit boekje echt geweldig vind en heel blij ben met de tip! Ik ga deze zeker aanschaffen!

Bekijk hier een video van het boekje:

 

 

 

Krachtvoer gaat over Klaas die geen vlees eet. Het vertelt kinderen op kindvriendelijke wijze wat het inhoudt om vegetariër te zijn en wat de impact is van het eten van vlees voor het milieu. 

De vriendjes van Klaas vinden het echter maar gek dat hij die lekkere vleesjes wil laten staan. Klaas vindt dit heel gewoon. Oma eet ook geen vlees en vertelt Klaas de prachtigste verhalen over het leven van de dieren. 

 

Het boekje krachtvoer wordt op YouTube ook voorgelezen door de schrijfster. Het kijken zeker waard!

 

 

En de koe zei boe vertelt dat koeienmelk eigenlijk voor de kalfjes is. De koe loeit en loeit omdat haar uier vol is. Maar voor wie is die melk eigenlijk? Het is een boekje voor peuters met een waarheid als een … koe!

Peter Selie, de vegetarische draak is een vegetarisch draakje terwijl al zijn soortgenoten mensen eten. De mensen komen daartegen in opstand. Dit is de Nederlandse versie van het Engelstalige boekje ‘Herb, the vegetarian dragon’. Helaas is Peter Selie niet meer te koop, maar je kan hier kijken of het bij je bibliotheek te vinden is. 

Tyrannosaurus Drup gaat over Drup die per ongeluk geboren wordt in het nest van Carnivorus en Cruella. Ooit wel eens van een vegetarische tyrannosaurus Rex gehoord? Uiteraard weten papa en mama niet wat ze met deze vredelievende vegetarier aan moeten. En hoe zit het dan met Drup? Hoe moet het met hem in deze wereld van vraatzuchtige monsters?

Dan hebben we nog het boekje Varkentjes vlucht. Er was eens een klein varkentje dat zich afvroeg of hij lekker bij zijn warme mama in de stal moet blijven, of dat hij moet vluchten om de slacht te voorkomen? Hij neemt de benen, maar komt toch terug. Dan ziet hij hoe een ouder varken afgevoerd wordt naar de slacht. Wat moet hij nu doen? Dit boekje helpt je kinderen beseffen waar vlees vandaan komt. 

Dan hebben we nog het boekje V is for Vegan. Dit boekje is helaas wel alleen in het Engels. 

 

Het boekje laat je kindje op humoristische in kindvriendelijke manier kennismaken met de liefdevolle levensstijl van het veganisme en dierenrechten. Er wordt gebruik gemaakt van lieve gedichtjes en fijne plaatjes. Daarnaast wordt er ook wat uitleg gegeven over gezonde plantaardige voeding. Kinderen leren over granen, bonen, noten, zaden, groenten en fruit. 

 

Het is een kindvriendelijk boekje, dus het is makkelijk te vertalen tijdens het lezen om het op deze manier toch nog samen met je kleintje te kunnen lezen. 

 

Ruby Roth schreef ook de prachtige kinderboeken ‘Vegan is Love’ en ‘That’s why we don’t eat animals’.

 

 

 

Gelukkig is er nog een Nederlands boekje over een dinosaurus die anders durft te zijn. De Grrroentosaurus! Hij wil geen dikke vette sappige t-bone steak, maar eet juist graag veel groente en fruit. Het boekje gaat over acceptatie. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Daarnaast gaat het ook over hoe gezond groente en fruit is. Een vrolijk boekje met een leuk thema dus voor kinderen van 3-5 jaar ongeveer.

Voor de wat grotere kinderen (8+ ongeveer) heb je het boekje ‘Charlotte’s web‘. Een van de allerbest verkochte kinderboeken aller tijden, met meer dan 45 miljoen verkochte boeken wereldwijd!

Het boekje vertelt het verhaal van het spinnetje Charlotte en haar vriendschap met het varkentje Wilbur. Charlotte en Wilbur zijn erg gelukkig op de boerderij, totdat Wilbur hoort dat hij met de kerst geslacht wordt. Charlotte bedenkt een plan om hem te redden. Dit boekje is ook verfilmd.

Hier staat het boekje al in de kast te wachten en ik denk dat ik er binnenkort met Mads aan ga beginnen om het samen te lezen.

 

 

 Ik ben zo blij met alle tips die ik van jullie kreeg! Ik dacht dat er bijna geen Nederlandstalige vega friendly kinderboeken waren, maar die zijn er blijkbaar best wel! Je moet ze alleen even weten te vinden tussen de overload aan ‘gezellig’ boerderij boekjes. Echt onwijs bedankt! 

Heb jij nog meer tips voor vegan friendly kinderboeken? Laat ze dan hieronder even weten in de reacties! Zo helpen we elkaar verder op weg naar een betere wereld. Dankjewel!