Zouden we kunnen leven op onze aarde zonder bos denk je? Nee hè.

Bomen (en met name de amazone) zijn de longen van onze aarde. Ongeveer 1/3 van de aarde is bedekt met bos. Bos is onwijs belangrijk voor de leefbaarheid van de aarde, het gevecht tegen de klimaatverandering, maar ook als leefomgeving voor ontelbaar veel diersoorten.
Maar toch, we verliezen zienderogen deze kostbare en vitale bossen.
Ongeveer 90% van het vrijgemaakte land in de amazone wordt gebruikt voor de bio-industrie om er diervoer op te laten groeien of om plek te maken voor weides om te grazen.
Elke seconde wordt er 1-2 hectare regenwoud verwoest. ÉLKE SECONDE. Dat is een compleet voetbalveld. Elke seconde weer.

Waarom zijn bossen zo belangrijk?

Gezonde ecosystemen

Ongeveer 80% van alle dieren, insecten en planten wonen in de bossen op onze aarde. Elke diersoort of plant heeft een belangrijke rol te spelen in het onderhoud van de biodiversiteit en een gezond ecosysteem.
Wanneer er meer bos gekapt wordt, dan verliezen we deze ecosystemen. Momenteel gaan er elke dag zo’n 137 plant-, dier- en insectensoorten verloren door het verlies aan regenwoud.

Klimaat en weer

Bossen zijn vitaal om de weersomstandigheden en het klimaat op aarde te reguleren. Waarom wordt de Amazone ook wel aangeduid als: ‘de longen van de aarde’? Omdat bomen zuurstof uitstoten en koolstofdioxide opslaan. 2biljoen ton koolstofdioxide wordt jaarlijks opgeslagen in het bos, wat gelijk staat aan ongeveer 1/3 van de uitgestoten CO2 door fossiele brandstoffen. Wanneer de bossen gekapt worden dan komt deze koolstofdioxide weer vrij in de lucht, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en dus de klimaatcrisis.

Bodemkwaliteit

Een gezond ecosysteem met een verscheidenheid aan planten heeft een gezonde en vruchtbare bodem vol met mineralen en stoffen waar planten goed op kunnen groeien (bijvoorbeeld verschillende lagen organisch materiaal, zoals bladeren die van de bomen zijn gevallen etc).
Doordat het land vrij gemaakt wordt om een monocultuur op te verbouwen (soja of mais bijvoorbeeld) wordt er veel schade aangericht aan de grond: er rijden zware machines over, een monocultuur is per definitie veel minder gezond voor de natuur dan een veelzijdige permacultuur en daarnaast worden de gewassen ook nog eens bespoten met allerlei soorten giffen om ze bestand te maken tegen ziektes en insecten. Dit alles zorgt voor een enorme afname in bodemkwaliteit en uiteindelijk ook voor een lagere opbrengst van diezelfde gewassen.

Inheemse volkeren en mensenrechten

Meer dan 2000 inheemse volkeren zijn afhankelijk van het bos om te overleven (om te leven, eten te vinden, medicijnen te maken, etc) en zij worden dus direct bedreigd in hun voortbestaan door het afnemen van het bos. Daarnaast is er een groot probleem met het beschermen van land activisten. De afgelopen 20 jaar zijn er ongeveer 1100 activisten vermoord in Brazilië die het regenwoud wilden beschermen.
Aangezien ongeveer 90% van de boskap in de Amazone bedoeld is voor de bio-industrie, is het overstappen op een plantaardig voedingspatroon een onwijs grote stap in de goede richting om de bossen te beschermen, de aarde te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan!

Hoe zit het dan met palmolie?

Er is in totaal zo’n 26 miljoen hectare regenwoud verwoest voor de productie van palmolie. Pretty f*cking shocking right?
Hou je vast. Voor de bio-industrie is er tot nu toe in totaal ongeveer 136MILJOEN hectare regenwoud verwoest.

Bronnen:

– https://www.cowspiracy.com/facts
– https://proveg.com/blog/deforestation-animal-agriculture/
– https://www.newyorker.com/news/news-desk/deforestation-agriculture-and-diet-are-fuelling-the-climate-crisis
– https://www.ucsusa.org/sites/default/files/attach/2016/09/ucs-cattle-cleared-forests-climate-change-2016.pdf